Visste du att?

En gäspning har alltid varit en symbol för trötthet eller tristes vilket är missvisande, för varför gäspar vi? Forskarna har ännu inte kunnat fastställa varför vi gäspar, vad det fyller för funktion, eller varför det är "smittsamt".
/.../ I samband med en gäspning sker ofta en rad djupa inandningar. Det har fått några forskare att föreslå att gäspningarna ger kroppen ett extra tillskott av syre, när den behöver det, speciellt om man är trött. Senare har man dock gjort försök med personer i syretält, där syrehalten var mycket högre än normalt, och där de därför borde gäspa mindre. Det gjorde emellertid ingen som helst skillnad.
Nyare studier av de nervbanor som är ansvariga för gäspningarna tyder på att syftet med dem är att de skall smitta. Gäspningen är en halvautomatisk reflex, som uppstår i hjärnstammen. Man känner inte exakt tillmekanismen som får gäspningen att smitta, men dettycks vara en mycket gammal typ av beteende, som har till uppgift att synkronisera flockens uppträdande. Den signalerar att det är dags att gå från en aktivitet till en annan, till exempel att sova, vakna eller jaga.
Smittande gäspningar är en utbredd företeelse bland djur, speciellt rovdjur och sociala primater. Människan har bevarat denna form av icke-verbal kommunikation, även efter att vi lärt oss att kommunicera med hjälp av ord. /.../
(http://illvet.se/varfor-smittar-gaspning)
..Men tilldess att forskarna inte löst gåtan, med det mystiska fenomenet gäspningar, kan vi tillåta oss att relatera en gäspning till just, trötthet eller tristes. Hoppas du inte gäspat under detta inlägg!


Evelina Andersson


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

.

RSS 2.0