Alkohol.
Alkohol, drycken som får flera tusen människor att avlida varje år endast i Sverige. Ändå är det inget regelbrott att konsumera alkohol, som det annars är när du använder droger. Dock finns det fler undantag, t.ex. rökning som jag kommer återkomma till i ett senare inlägg.
Alkohol, eller rättare sagt etanol, är en psykoaktiv drog, som påverkar signalsubstanser i hjärnan. Signalsubstanserna är molekyler som fungerar som signalämne och förmedlar information mellan en nervcell och en annan.
Små mängder alkohol ökar hjärnans utsöndring av dopamin, vilket är ett ”må-bra”-ämne, och serotonin, vilket är ett ångestdämpande ämne.
Troligtvis därför alkoholbruk är så vanligt, hämningarna minskar.
Om man fortsätter så att alkohol intagen blir större utsöndras istället GABA och glutamat, GABA verkar dämpande på hjärnans aktivitet och glutamat har betydelse för utvecklingen av alkoholberoendet. Serotoninnivån börjar även sjunka istället för att stiga, vilket leder till effekten mer ångest.
Vid konsumtion av alkohol skadas nervcellernas utskott, nervtrådarna, och hjärnas vita substans. Nervtrådarna är viktiga för minnet, och den vita substansen för signalhastigheten. Men dessa skador är inte bestående utan går tillbaka till ursprungsläget, om inte alkoholintaget pågått under en lång tid, alkoholism.
Tyvärr visar statistik att alkoholkonsumtionen ökar bland unga.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10197567.ab
Denna artikel ovan handlar om att det är trendigt att dricka igen, alkoholkonsumtionen bland unga är idag nästan lika hög som under rekordåren på 70-talet i Sverige.
Befolkning i vårt land har fått en liberalare inställning till alkohol, vilket gör att tillgängligheten och utbudet ökar och priserna sjunker.
För att lyckas få ungdomarna att supa mindre måste hela den totala konsumtionen av alkohol minska för alla, då kanske det går.
Jessica Redander
