Fetter

Hur många gånger har man inte hört någon säga att man blir tjock av fett. Förvisso är det sant men det är minst lika mycket falskt. För man blir inte tjock av alla sorts fett, utan bara av vissa fetter. Nu ska jag försöka klargöra vilka fetter som vi faktiskt måste äta för att må bra och vilka vi borde undvika.

 

Vi behöver fett för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler och tillverka hormoner och hormonliknande ämnen. Men fett behövs också för att vi ska kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K.

Men inte nog med det så ser fett även till att vi får i oss de livsnödvändiga fettsyrorna. Fettsyrorna kan vi bara få i oss genom att äta fett eftersom vår kropp inte kan producera dessa. Men då måste man faktiskt ta sitt ansvar och äta fett eftersom fettsyrorna påverkar ett antal funktioner i vår kropp. Som bland annat vårt blodtryck, blodets levringsförmåga och immunförsvaret.

Fettet i kroppen fungerar som en energireserv. Till skillnad från kolhydrater som kroppen använder direkt som energi så lagras fettet och kan sedan användas när kroppen börjar ta slut på energi.

 

Det finns olika sorters fett, vilka är mättat fett, enkelomättat, fleromättat fett och transfett. Skillnaden är på vilket sätt fettsyrorna är uppbyggda.

 

Mättat fett kan vi hitta i animaliska livsmedel och en del vegetabiliska oljor. Några exempel på livsmedel är:

•   fet mjölk och fil

•   smör och matfettsblandningar baserade på smör

•   ost

•   fett kött och charkprodukter som korv och bacon

•   grädde, glass och bakverk

•   choklad

•   kokos- och palmolja.

 

Enkelomättat fett kan vi hitta i livsmedel som:

•   olivolja och oliver

•   rapsolja och matfetter gjorda på rapsolja

•   mandel, hasselnötter, cashewnötter och jordnötter

•   avokado

•   kyckling.

 

Fleromättat fett består i viktigaste del av omgea-3 och omega-6 och finns i livsmedelena:

•   fet fisk som lax, makrill, sill, strömming och sardiner

•   rapsolja och matfetter gjorda på rapsolja

•   solros- och majsolja

•   olja från dådra, Camelina sativa, som finns i många matfetter

•   sesamfrö och sesamfröolja

•   linfrö och linfröolja

•   valnötter.

 

När du nu läser det här antar jag att du precis som jag känner att man äter mycket mer mättat fett och alldeles för lite fleromättat fett. För det är faktiskt så att alltför många äter just för mycket mättat fett och det kan öka mängden kolesterol i blodet i vilket i sin tur ökar risker för hjärt- och kärlsjukdomar. Däremot om man äter mer enkelomättat och fleromättat kan man minska risken för dessa sjukdomar. Transfett ska man också försöka undvika i största möjliga mån eftersom även det ökar risken för sjukdomar.

 

Men man kan även få andra sjukdomar som t.ex. fetma. De flesta har säkert hört talas om denna sjukdom och den är mycket vanlig världen över. I länder där mycket av den mat man äter är onyttig och innehåller stora mängder mättat fett är fetma ett stort samhällsproblem. Bland andra England och USA brukar förekomma i diskussioner när man talar om fetma. Sjukdomen är en följd av att kroppen lagrat så mycket fett att det blir till ett negativt tillstånd.

Enligt SCB (statistiska centralbyrån) är drygt varannan man och drygt var tredje kvinna överviktig. Detta visar en studie från år 2010.

 

 

Att man drabbas av fetma kan bero av flera olika orsaker. Det kan ha med vilken livsstil man har, det vill säga vilken mat man stoppar i sig och hur mycket man motionerar osv. Men det kan även ha att göra med det arv man bär med sig från sina föräldrar, det har länge varit känt att om föräldrarna är överviktiga är risken för överviktiga barn större. Flera forskargrupper forskar i vad som händer i kroppen och vilka anlag som gör att man blir överviktig. I en artikel av Ann-Marie Dock från internet tidningen Forskning och medicin kan man läsa om sådan forskning från Karolinska Institutets institution för medicin.

 

Betty Förlin

 



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

.

RSS 2.0