Vad bygger upp vår mat?

För att vi ska kunna förstå varför vi bör äta en del saker och undvika andra, är det viktigt att man förstår lite bakgrundsfakta kring vad som egentligen bygger upp vår mat.

 

Vilken mat är det då som får oss att må bra?

Jo, det som krävs för att vi ska må bra är att vi får i oss ganska stora mängder av kolhydrater, fetter och proteiner. Men minst lika viktigt är också mindre mängder av mineralämnen och vitaminer. Alltså krävs det en allsidig kost. Och för att vara säkra på att vi får i oss alla de här viktiga näringsämnena kan ett bra sätt vara att följa kostcirkeln. i kostcirkeln ingår grönsaker, rotfrukter, kött, fisk, bröd och mjölkprodukter. Äter man allt det här har man sett till att man har fått i sig mat från alla olika livsmedelsgrupper.

 

Men bara för att den här sortens kost rekommenderas nu behöver det inte betyda att det kommer att vara så om 10 år. Det kanske låter lite konstigt men kostråden varierar faktiskt med tiden.

För överallt i vår omvärld pratas det eller står om olika populära dieter, men hur bra fungerar de egentligen? Alla dieter fungerar förstås olika bra och det kan bero på många olika saker. Men någon gnutta sanning finns det nog i alla dieter fanns det ibland kan vara svåra att upptäcka.

Men oavsett vilken diet man använder är viktigt att man äter en varierad kost.

 

Här är några enkla rekommendationer som forskarvärlden har tagit fram:

·       Mer frukt och grönt

·       Mindre ”tomma” kalorier som godis, läsk och vitt bröd.

·       Mindre mättat fett

·       Mindre salt i maten

·       Mer motion

·       Och sist men inte minst sunt förnuft, som kanske är det absolut viktigaste.

 

Här nedanför ser ni en bild på kostcirkeln!

Och för att ni ska ha något att se fram emot kan jag meddela att jag inom snar framtid kommer att lägga ut mer detaljerat om kolhydrater!
Betty Förlin


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

.

RSS 2.0