Kolhydrater


Sallad

200 g pasta

½ honungsmelon, tärnad

1 gurka, i bitar

200 g körsbärstomater

50 g sallad av olika sorter

250 g kyckling, grillad

2 msk mynta, hackad

100 g fetaost

Dressing

4 passionsfrukter

1 msk honung

4 msk olivolja

salt

Tillagning

1. Koka pastan och låt den svalna.

2. Blanda fetaost, melon, gurka, körsbärstomater, salladsblad, mynta, kyckling, och pasta i en stor skål.

3. Blanda dressingen och smaka av med salt och ringla över salladen.

 

Här har jag lagt upp ett recept som jag verkligen kan rekommendera, fördelen med det är att det får med nästan alla näringsämnen av de som behövs för en allsidig kost. Den är också mycket lätt att laga men även perfekt att bjuda på om man vill ha en lite nyttigare måltid än vanligt.

Ett tips är också om man kanske tycker att man rör sig lite för lite för att äta den mängden pasta, kan man byta ut den mot lite långsammare kolhydrater som quinoa eller fullkornsbulgur.

 

Om man nu inte riktigt förstår det där med långsamma kolhydrater kommer här en kort, sammanfattande text om just kolhydrater.

Kolhydrater kommer i princip bara från växtriket och är vår viktigaste energikälla.

Vad händer med kolhydraterna när det är inne i vår kropp?

Det mesta av kolhydraterna bryts ned till en sockerart som kallas glukos. Glukosen behövs för energi till cellerna. Men glukos kan även lagras i levern i form av glykogen och då fungerar som en energireserv. Glukos kan bara användas som bränsle i hjärnan.

Hur snabbt tas kolhydraterna upp i vår kropp?

Det beror på 3 olika faktorer.

1. Hur de är uppbyggda.

2. I vilken form de finns i livsmedlet.

3. Om de har värmebehandlats.

Sen finns det ju också snabba och långsamma kolhydrater. Skillnaden är hur snabbt ett livsmedel påverkar blodsockerhalten. Alltså hur snabbt och länge blodsockernivån påverkas efter det att man har ätit.

Snabba kolhydrater är t.ex. söta drycker, godis, bakverk och vitt bröd.

Långsamma kolhydrater är t.ex. bröd, flingor, pasta och ris.

 

 

Ofta pratas det också om olika viktminskningsmetoder där man ska undvika att äta kolhydrater. Däremot har studier på senare hand visat att detta inte stämmer. Äter man bara tillräckligt med kolhydrater jämfört med hur mycket man tränar så kommer man hålla vikten bättre under en lång tid och även se resultat genom en viss viktminskning.

 

Så för att sammanfatta det här så kan vi säga att kolhydrater är viktigt för att vi ska orka utföra våra vardagliga sysslor och att man ska försöka hålla sig till de långsamma kolhydraterna.

 

Betty Förlin



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

.

RSS 2.0